Новости

ИЗВЕСТУВАЊЕ ЗА ПРОМЕНА НА РАБОТНОТО ВРЕМЕ 

Јавното претпријатие Градски паркинг- Скопје ги известува сите граѓани дека од 01.06.2016 година започнува летното сметање на работното време на јавните површини наменети за паркирање со кои стопанисува Ј.П Градски Паркинг- Скопје. Работното време во зоните А, Б, Ц и Д ќе биде:

-  Од понеделник до сабота: 07:00- 23:00 часот

РЕКОНСТРУКЦИЈА НА ПАРКИРАЛИШТЕТО НА ГРАДСКА БОЛНИЦА

Во рамки на тековното одржување на јавните површини наменети за паркирање, ЈП Градски паркинг - Скопје започна со реконструкција на паркиралиштето на Градска болница. Реконструкцијата се врши со гребење и ново асфалтирање на површините за паркирање,а истовремено во тек е и средување на зелената површина и кaстрење на дрвата.Во акцијате се вклучени екипи на ЈП Улици и патишта како и на ЈП Паркови и зеленило.

ЕЛЕКТРОМОБИЛИ- CITY ELECTRO MOBIL

Јавното претпријатие Градски паркинг- Скопје континуирано работи на целосна имплементација на „Еко проектот“ кој е уште познат и како „Грин проект“ кој вклучува набавка на нови велосипеди, со систем за самоизнајмување, и елетромобили. Оваа фаза на имплементација на „Грин проектот“ ќе го опфати проектор Електромобили т.е. CITY ELECTRO MOBIL коj претставуваат значаен новитет, како за претпријатието така и за Град Скопје и граѓаните.

повеќе...

ISO 9001-2008- Систем за менаџмент со квалитет

На ден 21, ноември, 2013 година, ЈП Градски паркинг- Скопје се стекна со Сертификатот ISO 9001-2008, што претставува Ситем за менаџмент со квалитет.

повеќе...

Катна гаража

На ден 08, Септември, 2013 година, официјално се пушти во употреба новата катна гаража Св. „Кирил и Методиј“ лоцирана во централното градско подрачје, на местото на стариот цветен пазар, во непосредна близина на Музеј на Град Скопје.

повеќе...

Електровелосипеди

Јавното претпријатие Градски паркинг- Скопје ги известува сите граѓани дека и оваа година претпријатието, во соработка со основачот Град Скопје, реализираше активности за подобрување на проектот „Скопје изнајми велосипед“. За таа цел оваа пролет официјално ќе се пуштат во употреба ново набавените електо велосипеди како и сите 250 велосипеди со кои располага претпријатието. Градски паркинг за сезоната која ни предстои набави 10 електро велосипеди со што се зголеми и обнови возниот парк.

повеќе...

1  

Светско признание за архитектонско ремек дело на катната гаража „Македонска фаланга“

Архитектонското дело, катна гаража „Македонска фаланга“ на групата автори Минас Бакалчев, Митко Хаџи Пуља, Саша Тасиќ, Александар Радевски, Никола Стрезовски и Дамјан Момировски, во соработка со Милан Мијалковиќ, авторот на фасадата, од фирмата ППАГ од Австрија, следејќи го барокниот стил претставен во денешно време, успеаја да го вбројат своето ремек дело меѓу првите пет архитектонски решенија во групата паркинг објекти на „Платформата за архитектура и дизајн Архитајзер“ на светско ниво.

Во конкуренција со останатите катни гаражи од Австралија, Австрија, САД и Тајван , катната гаража „Македонска фаланга“ доби најмногу гласови на интернет гласањето за популарната архитектонска наградата „Архитајзер А+“, што ја доделуваше „Платформата за архитектура и дизајн Архитајзер“,која оддава признание на најдобрите архитектонски решенија, простори и продукти на светко ниво, а страната на стручното жири за најдобро архитектонско дело беше прогласена катната гаража во Тајпеј, Тајван.

ЗАПОЧНАА ПРОЕКТИТЕ: „ЕЛЕКТРОМОБИЛИ“ И „ИЗНАЈМИ ЕЛЕКТРОВЕЛОСИПЕД“

Јавното претрпијатие Градски паркинг – Скопје ги известува сите граѓани дека на 09.07.2014 година, ги стави во функција десетте електровелосипеди и петте електромобили.

За реализација на проектот „Електромобили“ поставени се 5 стојалишта од каде граѓаните ќе можат да ја отпочнат турата за туристичко разгледување, што ќе трае 20 минути. Исто така, поставени се инфо табли со условите и маршутата на турата. Петте стојалишта се:

Локација 1 – Спомен обележје Мајка Тереза,

Локација 2 – Плоштад Македонија,

Локација 3 – Порта Македонија,

Локација 4 – Споменик Филип II Македонски,

Локација 5 – Мост Око.

Електромобилите се управувани од возачи, кои истовремено се обучени како туристички водичи и ќе им овозможат на граѓаните претставување на културно- историските споменици и туристичките локалите. Капацитетот на еден електромобили е вкупно 4 патници, вклучувајќи го и возачот.

Електровелосипедите ќе можат да се изнајмат и да се вратат само на Плоштад „Македонија“, до продавницата за сувенири. Услов за да се изнајми електровелосипед е претходно, пред самото изнајмување, да се пополни Барање каде ќе се наведат лични податоци и ќе се приложи лична карта на увид. Право на изнајмување на електровелосипед имаат само лица постари од 22 години.

ИНФОРМАЦИЈА ЗА ПРОМЕНА НА ЦЕНОВНИКОТ НА УСЛУГИ НА ЈП ГРАДСКИ ПАРКИНГ - СКОПЈЕ ЗА КАТЕГОРИЈАТА: ВРАБОТЕН ВО ПРАВЕН СУБЈЕКТ

Јавното претпријатие за јавни паркиралишта Градски паркинг – Скопје, ги известува сите граѓани и корисници на услугите дека согласно Одлука за изменување и дополнување на Ценовникот на услугите кои ги извршува ЈП Градски паркинг – Скопје со арх. бр.02-496/9 од 05.11.2014 година утврдена е нова цена за категорија вработен во правен субјект.

Новата цена изнесува:

-Категорија вработен во правен субјект за услуга паркирање на: јавните површини наменети за паркирање – зонски паркиралишта и јавни паркиралишта – паркиралишта со влезно - излезна рампа: 800 денари месечно;
-Категорија вработен во правен субјект за услуга паркирање во: Катни гаражи: 1000 денари месечно.

Ве молиме да ги земете во предвид новите цени за паркирање за горенаведената категоријаИсто така, ги известуваме сите корисници на категоријата: Вработен во правен субјект да извршат доплата за услугата за месец декември, 2014.

За подетални информации обратете се во колцентрите на ЈП Градски паркинг – Скопје на телефонските броеви:

-Колцентар Центар 02- 321- 5566

-Колцентар Аеродром 02- 244- 3366

-Колцентар Илинден 02- 329- 8210

ИЗВЕСТУВАЊЕ ЗА ПРОМЕНА НА ЦЕНОВНИКОТ НА УСЛУГИ

ЈП Градски паркинг - Скопје ги известува своите корисници од категоријата „Станар“ дека согласно Одлука на Советот на Град Скопје од 22.05.2015 година, корисниците кои влегуваат во категоријата „Станар“, а користат службено возило 24 часа, за услугата треба да плаќаат месечен надомест од 300 денари. 

Наведената Одлука ќе се спроведува од 01.06.2015 година.

Се замолуваат сите корисници кои користат службено возило да се јават во просториите на претпријатието, со цел регулирање на услугата која ја користат.

За дополнителни информации може да се обратите на контакт телефоните на претпријатието и на:

- 071- 230-653 за зонско паркирање

- 071-325-509 за паркиралишта со рампа

ИЗВЕСТУВАЊЕ ЗА ПРОМЕНА НА РАБОТНОТО ВРЕМЕ

Јавното претпријатие Градски Паркинг-Скопје ги известува сите граѓани дека од 01.10.2016 година започнува зимското сметање на работното време на јавните површини наменети за паркирање со кои стопанисува претпријатието. 
Работното време во зоните А, Б и Ц ќе биде:

•         од понеделник до петок од 07:00 до 21:00 часот

•         во сабота од 07:00 до 14:00 часот

Работното време во зона Д ќе биде:

•         од понеделник до сабота од 07:00 до 23:00 часот

На 01 Декември 2015 година ЈП Градски паркинг- Скопје официјално ја стави во употреба катната гаража „Тодор Александров“, втор објект од ваков тип.

 

Изградбата и пуштањето во употреба на овој објект е резултат на заложбите за решавање на проблемот со паркирањето во централното градско подрачје и истиот е лоциран во строгиот центар, на ул. „Даме Груев“ бр. 14, во непосредна близина на ТЦЦ Плаза. 

Катната гаражата е од современ тип, со капацитет од 605 паркинг места за лесни патнички моторни возила, вклучувајќи и паркинг местата за лица со посебни потреби, како и 120 паркинг места за велосипеди. 

Паркирањето се одвива на 6 (шест) ката надземно и два на подземно ниво. Приземјето и првиот кат се предвидени единствено за деловни простории, додека останатите катови се наменети за паркирање.  

Влезот во катната гаража е од североисточната страна на објектот преку подземната улица која води до првото подземно ниво на гаражата. 

Излезот од гаражата е од првото подземно ниво преку подземната улица, на југоисточната страна на објектот. И влезот и излезот се директно на улица Даме Груев.

Движењето на возилата низ катовите се одвива преку спирална рампа.

На секој кат е изведена остава и тоалети за посетителите, вклучувајќи и тоалет за лица со посебни потреби.

Паркинг местата за велосипеди се сместени во клунот на објектот, а до него се пристапува директно преку посебен лифт, како и преку 3-те патнички лифтови  наменети за посетителите. Цената на паркинг услугата изнесува 30 мкд/час , а за останатите поволности погледнете го официјалниот ценовник.

Сите заинтересирани граѓани, кои сакаат да ја користат услугата паркирање во катна гаража „Тодор Александров“ можат да се обратат на контакт телефонот на Јавното Претпријатие Градски паркинг- Скопје 02/ 321 55 66 или да го посетат инфо центарот во непосредна близина на катната гаража на Плоштад ВМРО.

 

Погледнете видео на следниот линк 

 

 

Известување за проектот „Изнајми велосипед 2017“

 

Јавното претпријатие Градски паркинг- Скопје ги известува сите граѓани дека од утре, 1ви Април, 2017 година, ќе отпочне со работа проектот „Изнајми велосипед“. Велосипедите ќе може да се изнајмат на 5 (пет) локации и тоа:

- Катна гаража „Македонска Фаланга“,

- Јавно паркиралиште Градска Болница,

- Јавна површина наменета за паркирање зона Д40 (Градска Болница „8ми Септември“),

- Јавна површина наменета за паркирање зона Д3 (зад ТЦ Бисер)- Општина Аеродром и

- Јавно паркиралиште Треска.


Исто така, Ве известуваме дека и оваа година во интерес на граѓаните цената за изнајмување велосипед останува непроменета т.е. 10 денари за 1 час изнајмување, а граѓаните ќе имаат можност да изнајмат велосипед секој ден од 07:00- 22:00 часот. Целта на проектот е да се подигне нивото на еко свеста кај граѓаните, да се намали градскиот метеж, како и да се подобри социјалниот живот на граѓаните.


Понатаму, ЈП Градски паркинг Ве информира дека покрај велосипедите, од 1ви април, ќе бидат пуштени и електромобилите кои ќе бидат поставени на Плоштад Македонија, кај споменикот „Воинот на коњ“, а целта е туристичко разгледување на централното градско подрачје и културните знаменитости. Цената за едно лице, за едно возење изнесува 50,00ден., а капацитетот на едно возило е вкупно 4 (четири) лица (3+1-возач)

НАБАВЕНИ СЕ НОВИ МАШИНИ ЗА ЧИСТЕЊЕ НА ЈАВНИТЕ ПАРКИРАЛИШТА И КАТНИТЕ ГАРАЖИ 

ЈП Градски паркинг- Скопје во текот на месец март, 2017 година, реализираше набавка на три машини за чистење на јавните паркиралишта со кои стопанисува претпријатието.

Едната машина односно Возило за водено чистење на ѓубре и вшмукување на лисја за рамни и нерамни јавни површини за паркирање, пешачки површини, тротоари и велосипедски патеки е италијанско производство, од брендот Дулево (DULEVO) и е наменета за чистење на јавните паркиралишта.

Како што кажува и самиот назив на возилото, возилото е наменето за водено и суво чистење на сметот, лисјата и отпадот од паркиралиштата, за што денес беше одржана обука на одредена група од вработените во ЈП Градски паркинг- Скопје. Обуката беше со цел да се овозможи правилно упаравување и работење на машината. 

Другите две машини се на електричен погон и функционираат со батериско полнење, а се од брендот Нилфиск (Nilfisk). Наменети се за чистење во катните гаражи со кои стопанисува претпријатието. 

Во текот на следната недела ќе се одржи обука за правилно упаравување и работење на машините, за што претпријатието дополнително ќе ги извести своите корисници. 

      

АКЦИЈА ЗА ЧИСТЕЊЕ ЈАВНИ ПАРКИРАЛИШТА

ЈП Градски паркинг- Скопје активно спроведува акции за чистење на јавните паркиралишта и на катните гаражи со кои стопанисува претпријатието. 

Овој пат, акциите вклучуја машинско метење на јавните паркиралишта АМСМ и Нова Македонија, машинско метење на влезот и излезот на Катна гаража „Тодор Александров“ како и на сервисната улица во катната гаража. 

Во спроведената акција за отстранување на лисјата и отпадот од горенаведените паркиралишта, вклучени беа 6 вработени лица, а од механизација, употребена беше машината  за суво и водено чистење на смет, лисја и отпад. 

 

         

 

        

 

ВНИМАТЕЛНА ЗАЕДНИЦА Е БЕЗБЕДНА ЗАЕДНИЦА!

Под мотото: „ВНИМАТЕЛНА ЗАЕДНИЦА Е БЕЗБЕДНА ЗАЕДНИЦА“, Министерството за внатрешни работи во соработка со ЈП Градски паркинг- Скопје, одржа едукација на корисниците на јавните паркиралишта, со цел подигање на нивната свест да не оставаат вредни предмети на видливи места во нивните автомобили.

Едукацијата се одржа на повеќе паркиралишта со кои стопанисува ЈП Градски паркинг- Скопје во период од месец март до месец мај, 2017 година. 

Службените лица од Министерството за внатрешни работи на РМ, како и вработени лица во јавното претпријатие, се обидоа преку делење картички на кои е испишано мотото: „ВНИМАТЕЛНА ЗАЕДНИЦА Е БЕЗБЕДНА ЗАЕДНИЦА“, да им појаснат на корисниците дека вредните работи секогаш треба да се чуваат на сигурно место, со што би се спречиле не сакани дејствија т.е. кражби од нивние автомобили.

ЈП Градски паркинг- Скопје се надева дека граѓаните ќе ги прифатат советите и повеќе ќе внимаваат во иднина.

 

       

 

                 

Известување за промена на електронски картички на јавните паркиралишта и катни гаражи

 

ЈП Градски паркинг- Скопје ги известува корисниците на паркинг услига на јавните паркиралишта со рампа и на катните гаражи со кои стопанисува претпријатието, дека започнувајќи од 01.07.2017 во употреба ќе бидат нови електронски картички.

Доколку сакате да подолжите со користење на услугата паркирање, потребно е да ги ажурирате Вашите податоци и да потпишете нов Договор за користење на услугата, при што старата чип картичка ќе биде заменета со нова. 

Потребни документи при склучување нов Договор и промена на картичката се:

1. Категорија Станар: лична карта на увид и сообраќајна дозвола.

2. Категорија Вработен кај правен субјект: Лична карта на увид, сообраќајна дозвола, потврда за редовен работен однос, образец М1/М2 на увид и тековна состојба од ЦРМ на увид.

3. Категорија правен субјект: Сообраќајна дозвола, тековна состојба од ЦРМ на увид, барање на меморандум со прилог список на сообраќајните дозволи од возилата на барателите на услугата.

4. Категорија Физичко лице: Лична карта на увид и сообраќајна дозвола.

 

Се повикуваат сите корисници кои сакаат да продолжат со користење на услугата паркирање на наведените паркиралишта, заклучно со 30.06.2017 да извршат промена на картичката во просториите на ЈП Градски паркинг- Скопје, на ул. Ѓуро Стругар, бр. 15а, Скопје.